Ouarzazate

04.09.2013 21:53

Ouarzazate

17. 1. 2010

Ouarzazate je město obklopené vysokými horami a pouští. Občas se přezdívá jako dveře do pouště. Zajímavé umístění města nalákalo filmaře a dnes tu jsou zabydlená známá filmová studia, o kterých si povíme později.

 

Kasbah Taourit

Taourit je podle nás nejzajímavější stavbou v Ouarzazate. Kasbah Taourit byl založen v 17. století, avšak přestavěn byl rodem Glaoi/ český přepis Galáwové – nejmocnější berberský kmen až do 20. století ve Vysokém Atlasu/. Palác je z dusané hlíny a zaujme svou ornamentální výzdobou. Prohlédly jsme si krásné místnosti, které obýval rod Glaoi, bylo zajímavé pátrat, kudy máme jít dál, objevovat místa, kde jsme ještě nebyli.

Součástí Kasbahu Taourit je samozřejmě i takzvaná medína, staré město, kde dodnes bydlí lidé. Mimo základních potravin a dobrot se zde dají koupit suvenýry, koberce, anebo jako my se zde můžete jen procházet a vstřebávat kouzelnou atmosféru.

 

Atlas Corporation Studios

Filmová studia leží několik kilometrů za městem Ouarzazate. Prohlídka má být asi za půl hodiny a tak si vychutnáváme kávu v hotelu, který je zdoben plakáty ze známých filmů. Sedíme u bazénu…Poté, co jsme dopili kávu, tak jsme mohli obdivovat kulisy z tak slavných filmů, jako je Honba za pokladem Nilu, Gladiátor, Asterix a Obelix, Království nebeské a mnohé další.

                                                  ASTERIX A OBELIX                                           HONBA ZA KLENOTEM NILU

                                                                                   KRÁLOVSTVÍ NEBESKÉ