Delhi

20.02.2013 16:09

Na letišti v Delhi

8. 1. 2009

Let do Indie byl celkem příjemný, letiště už nám tak přátelské nepřipadalo, ale přesto jsme tu chvíli odpočívali, přiletěli jsme totiž brzo ráno. Zjistili jsme, že do centra jezdí autobusy, ale názvy stanic byly napsány pro nás nesrozumitelným jazykem, tak jsme pro tentokrát zvolili dražší verzi, taxi. Taxíky, které vypadaly jako oficiální, ty se nabízeli za 800 Rs.

Rady k nezaplacení

Nakonec jsme jeli do centra za 400 Rs. První naše chyba byla, že jsme se chtěli nechat odvést do Starého města a poté jsme na tom nelpěli a souhlasili jsme s tím, že nechat se odvést do kanceláře turistických informací, není zas až tak špatný nápad. Jenže takovýchto kanceláří je v New Delhi asi milion. Shodou okolností jsme ráno navštívili asi čtyři podobné kanceláře zaměřené na „pomoc“ turistům. Přestože se všude tváří, alespoň ze začátku, příjemně, jde jim hlavně o peníze. Takže se dovíte, že levné hotely jsou obsazené, vlak do jiného města pojede až za pět dnů a autobusy nejezdí kvůli smogu. Může to znít neuvěřitelně, ale my jsme tomu uvěřili a tak jsme si raději pronajali auto i s řidičem a vydali se ještě ten den do Agry.

Delhi /Dillí/

Delhi bylo hlavním městem v dobách starověku i středověku, ale za britské vlády byla hlavním městem Kolkata/Calcutta, Kalkata/. Začátkem 20. Století se začalo se stavbou New Delhi/Nové Dillí/ a New Delhi se tak stalo hlavním městem. New Delhi je část Delhi a leží jižně od Old Delhi (staré město). Delhi je druhým největším městem Indie a žije v něm asi 14 milionů obyvatel.

Naše poznatky

Jak už Vás jistě napadlo, turistické informace v Delhi jsou vlastně kanceláře cestovní.  Aby se člověk těmto institucím vyhnul, radím, přibalte si do batohu průvodce, třeba toho od Lonely Planet, který nám byl později velkým pomocníkem. Jsou v něm užitečné informace o dopravě, ubytování a stravování a historická fakta…V Delhi je doopravdy hodně znečištěné ovzduší, ale přesto odtud denně odjíždí hodně autobusových spojů a to velmi často. Od ostatních cestovatelů jsme se dozvěděli, že v Delhi, obzvláště v části Paharganj, je spousta levných hotelů okolo 200-500 Rs. Některé jsou doporučené v Lonely Planet.